Lang

PROBLEMES D’ANSIETAT I ESTRÈS

Un dels problemes que més trobem en la nostra societat actual són els problemes relacionats amb l’ansietat, l’angoixa i l’estrès. Aquesta simptomatologia, tot i compartir la base ansiosa, es pot presentar de moltes maneres diferents, prenent l’ansietat diverses formes d’expressar-se i, per tant, calen estratègies ben diferenciades per reconduir la simptomatologia, reduir-ne la intensitat i/o eliminar-la.

 

A Eira tenim diverses eines per a treballar l’ansietat d’una manera pràctica i eficaç. Junt amb els recursos que ens porta la persona i la guia dels professionals d’Eira, podrem resoldre la simptomatologia ansiosa i avançar cap a una vida més plàcida, tranquil·la i activa.


– Ansietat Generalitzada
– Agorafòbia
– Fòbies
– Crisis Ansietat
– Hipocondria
– Trastorn Obsessiu-compulsiu
– Tics I Hàbits Nerviosos


 

 

Ansietat generalitzada:

La societat en la que vivim actualment ens exigeix un ritme a vegades trepidant i sense cap pausa. Sigui pel motiu que sigui, aquesta situació aboca moltes persones a conviure diàriament amb un nivell d’ansietat elevada (sense que la intensitat els bloquegi) però si que contínuament estiguem en tensió i alerta. A vegades pot acompanyar-se d’atacs d’ansietat, on aquesta fa un pic d’intensitat i es poden tenir palpitacions, hiperventilar, suor freda, por a morir, etc.

 

A més, mantenir durant molt de temps aquesta ansietat ens pot comportar problemes de salut física importants, tals com migranyes tensionals, problemes digestius, problemes d’esquena i/o cervicals, entre moltes altres possibilitats. Canvis d’hàbits del son o d’alimentació poden ser deguts també a la mateixa ansietat, generant problemes per adormir-se o aixecar-se a mitja nit, etc.

 

Cal tenir en compte totes aquestes possibilitats a l’hora d’avaluar la problemàtica de l’ansietat generalitzada i abordar-ho de forma multidisciplinar. Des d’Eira, valorem totes les problemàtiques associades a l’ansietat i els busquem una solució. La filosofia integradora de l’equip ens permet treballar conjuntament amb altres professionals de confiança, de manera que de forma paral·lela al procés terapèutic podem millorar també les afectacions a nivell de salut que ens assetgen.
Alhora, podem dotar a la persona de recursos i eines per reconduir el seu dia a dia i viure’l amb més tranquil·litat. Des d’exercicis de respiració, mindfullness, relaxació, visualitzacions entre molts altres, sempre els que més s’adaptin a l’estil i a les potencialitats de cada individu.

 

 

Agorafobia:

Aquesta problemàtica és força comuna i extensa, es tracta d’atacs d’ansietat o de pànic, on la intensitat puja de forma desmesurada provocant tots o alguns dels següents símptomes: palpitacions, hiperventilar, suor freda, por a morir, sensacions de formigueig o de mareig, entre molts altres, en espais en els quals la persona no es sent segura, té por de no poder ser auxiliada si hi ha algun problema o estan allunyats de la seva zona de confort o habitual. També es pot donar senzillament en espais tancats o dels quals la persona no pot fugir. El sentiment que comparteix la gent que pateix aquesta problemàtica és aquesta incapacitat de fugir o de ser auxiliat.

 

Aquesta problemàtica va limitant el teu dia a dia, impedint que accedeixis a determinats llocs, que facis viatges amb cotxe de més d’una determinada durada, que només puguis sortir acompanyat, entre d’altres. Cada cop s’estén més a diferents situacions provocant que mica en mica la persona es vagi tancant cada cop més a casa.

 

Al centre Eira, tenim diverses maneres d’enfocar el problema per tal de que aquesta por i ansietat baixi en intensitat, reduint i eliminant els atacs d’ansietat de la vida de les persones, poden normalitzar el seu dia a dia i recuperar el control de la seva vida.

 

 

Crisis d’ansietat puntuals:

És possible que el nostre dia a dia ens porti a extrems d’ansietat que ens provoquin atacs d’ansietat eventuals. En aquests casos, a part d’educar el cos per canviar hàbits, des d’Eira tenim una àmplia gamma de recursos d’autoaprenentatge i control de les constants vitals per tal de fer front a aquesta problemàtica que pot resultar molesta en moments concrets.

 

No obstant, cal avaluar si aquests atacs d’ansietat són puntuals o tenen a veure amb algun detonant del nostre entorn, que si fos el cas l’aproximació al procés terapèutic divergeix una mica i s’ha de treballar aquells aspectes del nostre dia a dia que ens provoquen aquesta ansietat.

 

 

Hipocondria:

La preocupació per la salut és comuna en totes les persones, hi ha gent que és preocupa més que d’altra, però si que és veritat que evidentment la lluita per la supervivència fa que tots nosaltres compartim aquesta preocupació.

 

No obstant, sovint aquesta preocupació es converteix amb una por que ens bloqueja en el nostre dia a dia, provocant que consultem a internet informació sobre malalties mèdiques de forma compulsiva, visitem a diferents metges molt sovint, acudim a diversos professionals de salut i no només això, sino que ho vivim tot amb una intensa ansietat que ens paralitza o dificulta el dia a dia.

 

Al centre de psicologia Eira, sabem com afrontar aquests casos, treballant amb aquestes persones aquesta por a emmalaltir i alhora dotant a l’individu de la capacitat de despreocupar-se i gaudir del moment actual sense encallar-se preocupant-se per la salut.

 

 

Obsessiu – Compulsiu:

La necessitat de controlar el nostre entorn per tal de poder tenir una sensació de seguretat portada a l’extrem sol ser moltes vegades l’arrel del problema de la obsessió. Apareixen pensaments que són intrusius i repetitius i que no es calmen per molt que hi pensem. Pot anar acompanyat de la compulsió, que és aquella conducta mitjançant la qual l’ansietat i els pensament es frenen durant un interval de temps.

 

Aquestes obsessions poden anar relacionades amb molts àmbits, la higiene, la comprovació de panys, gas, llums o altres tasques quotidianes, la repetició de certs processos o rituals per tal de tenir sort o bons dies, entre molts altres. La forma que pren moltes vegades respon més a estils personals o vivències personals que no pas a cap altre cosa.

 

Cal una bona avaluació de la problemàtica per veure quines àrees està afectant de la nostra vida quotidiana, veure el grau d’intensitat o afectació i a partir d’aquí traçar un camí terapèutic per tal de redefinir el problema i solventar-lo; reduint la ansietat i l’angoixa i descartant aquests pensaments i conductes. A Eira et podem ajudar a superar-ho perquè puguis continuar escrivint el teu camí.

 

 

Tics, quequeig i hàbits nerviosos:

Com ja hem dit l’ansietat té moltes maneres d’expressar-se, i una d’elles es a través del nostre cos i de les nostres conductes. És per això que moltes vegades apareixen els tics, quequeig o hàbits nerviosos. Tota aquesta simptomatologia té relació directa amb l’ansietat, ja que quan més angoixa tenim en el nostre dia a dia més augmenta la freqüència o intensitat dels mateixos.

 

Cal doncs avaluar la intensitat i la frequència d’aquests simptomes i sobretot valorar l’ansietat amb la que es viu. Quins patrons del nostre dia a dia ens provoquen l’ansietat que dispara els tics/quequeig/hàbits nerviosos i abordar-ho per tal de reduir l’ansietat. A Eira podem acompanyar-te en aquest camí, dotan-te d’autoconfiança per solucionar els teus problemes de la forma més autònoma possible.