Lang

PROBLEMES DE L’ESTAT D’ÀNIM

Un altre gran subgrup de problemàtiques amb les que ens podem bloquejar en el nostre dia a dia són les relacionades amb el nostre estat d’ànim. El nostre dia a dia no sempre és fàcil, i sovint ens entrebanquem amb diverses pedres en poc temps, tenint la sensació de que tot el nostre entorn és un problema, i podem viure això amb certa impotència, apatia o fins i tot tristesa. Siguin quines siguin les circumstàncies que ens ho provoquen, la sensació un cop t’envaeix aquest estat és la de no poder sortir-ne mai més, d’estar dins un túnel fosc i no veure’n cap sortida; amplificant els problemes d’estat d’ànim i cronificant la situació.

 

Evidentment no sempre aquests problemes són reactius a l’entorn, sinó que se sap que certs problemes de l’estat d’ànim o estats depressius poden estar relacionats més en la genètica. Cal avaluar bé per tal de veure cap a on és millor intervenir, i si és el cas treballar conjuntament amb altres especialitats mèdiques per tal d’afavorir la millora i la recuperació.

 

A Eira, treballem conjuntament amb la persona per dotar-nos de l’autoconfiança necessària per fer front a totes les situacions que vivim, treballant la pena, la tristesa, l’eufòria o totes aquelles sensacions que ens envadeixen i no podem controlar. El processos d’estat d’ànim al sortir-ne i superar-los sempre comporta un aprenentatge i un creixement personal del qual ens hem d’aprofitar.

 

Cal moltes vegades reescriure la nostra història per reinventar-nos com a persones més autònomes i independents, capaces d’assumir els “vaivens” de la vida. Des d’Eira t’ajudem a fer-ho possible.

 


– Estat depressiu
– Estat d’ànim baix
– Problemes d’autoconcepte (autoestima)
– Trastorn bipolar
– Labilitat afectiva (ciclotímia)


 

Estat depressiu:

Aquest possiblement és un dels estats d’ànim més extessos i comuns, i en el que tots pensem quan parlem de problemes de l’estat d’ànim, els sentiments depressius. La depressió és com una lacra que ens va consumint, normalment de forma incidiosa va apoderant-se del nostre dia a dia, acaparant el control de les nostres emocions, pensaments i conductes. Normalment, és tan lent i progressiu que quan ens adonem que estem en aquest estat ja som a dins del pou i no sabem com sortir-ne.

 

És en aquest moment en el qual és necessari acudir ràpidament a un professional de la psicologia que ens pugui orientar i assessorar amb el nostre problema, ja que molt probablement ens costi molts esforços superar-ho i moltes vegades la persona està esgotada i cansada de tot el seu dia a dia.

 

A Eira, centre de psicologia, t’esperem per tal de poder acollir el teu problema i a tu i acompanyar-te poc a poc cap a l’autosuperació i la sensació d’alegria i energia que et pot aportar el teu dia a dia. Amb diferents tipus de treball, sempre valorant quin és el més adequat per la persona que tenim a davant, treballant des de les emocions que sentim en l’actualitat, els pensaments que ens invadeixen, la nostra activitat en el dia a dia o potser fins i tot situacions que ens adonem que no tenim ben digerides; crearem conjuntament un camí adequat a les necessitat de la persona, ajudant a treballar i afrontar, recuperant i millorant la persona que erem anteriorment i així poder continuar vivint i escrivint la nostra història personal.

 

Estat d’ànim baix:

Quan en el nostre dia a dia ens notem amb un estat d’ànim baix, apàtics i amb emocions que van desde la tristesa fins al neguit és molt probable que ens trobem davant d’un problema d’estat d’ànim baix. Aquest concepte és molt ambigu i existeixen diferents problemàtiques que poden portar-te a aquest estat (des de processos de dol fins a separacions o estrés crònic).

 

A Eira t’ajudarem a identificar quins són aquests detonants d’aquesta situació i col·laborarem activament amb tu per poder resituar el teu context vital, millorant el nostre humor i carregant-nos d’energia per poder fer front als entrebancs del dia a dia, amb motivació i interés.

 

Els professionals d’Eira sempre estem pendents de garantir la millorar de la qualitat de vida de cada persona.

 

Problemes d’autoconcepte (autoestima):

L’autoestima és una de les característiques que després de ser definida i estudiada per la ciencia de la psicologia s’ha utilitzat àmpliament en el nostre dia a dia. A Eira preferim parlar de l’autoconcepte que és un terme que es refereix més ampliament al nostre individu i a la nostra identitat.

 

Quan parlem de problemes d’autoconcepte ens referim a quan les persones tenim la sensació que la nostre identitat, la nostra manera de ser, el nostre caràcter no ens agrada o hi ha quelcom que volem canviar i no trobem la manera. També és possible que simplement no estiguem còmodes en com ens definim com a persona i per tant no ens agradem. Aquesta problemàtica sol afectar en el nostre dia a dia, en el nostre rendiment laboral ja que no tenim confiança en dur a terme les diverses tasques, o en les nostres relacions socials, sentint-nos poc vàlids o poc validats davant dels demés.

 

Per tant, els professionals d’Eira avaluarem conjuntament amb tu quines són aquestes mancances, treballant per acceptar tot allò del qual no ens volem o no estem disposats a desprendre i canviant o readaptant aquelles parts del nostre individu que creiem que hem de canviar per estar més còmodes i satisfets amb nosaltres mateixos i davant del món.

 

Trastorn bipolar:

El trastorn bipolar pròpiament dit és un trastorn psiquiàtric greu que alterna de forma cíclica (d’un any o més, poques vegades és setmanal) estats depressius majors amb estats d’eufòria incontrolada. És important destacar que per poder diagnosticar un trastorn així cal que aquests dos estats siguint suficientment extrems com perquè la persona tingui risc de fer-se mal a sí mateix i/o a tercers (quan no és així d’extrem parlem de ciclotímia o labilitat afectiva).

 

Evidentment, des d’Eira i amb col·laboració amb professionals psiquiàtrics treballem amb persones que pateixen aquests problemes i els ajudem a resituar-se i a retrobar-se, acceptant moltes vegades la seva situació i ajudant a adaptar-se al nou estil de vida que aquesta problemàtica els obliga a portar.

 

Labilitat afectiva (ciclotímia):

Aquesta seria la problemàtica que molta gent confón amb el trastorn bipolar sever. La labilitat afectiva és un terme que es refereix a persones que en el seu dia a dia tenen un estat d’ànim canviant, passant per diferents estats emocionals en pocs dies de diferència. Moltes vegades no és lo suficientment greu com per acudir a un professional ja que la persona té la capacitat d’adaptar aquesta labilitat en el seu dia a dia.

 

No obstant, hi ha persones que no toleren aquesta situació o simplement els genera conseqüències amb les quals no volen viure, és llavors el moment en el qual és necessari acudir a un professional d’Eira.

 

Un cop comencem a treballar conjuntament, avaluarem fins a quin punt aquesta problemàtica és temperamental o més aviat és contextualitzada a un estil de vida que ens porta a l’extrem i ens desestabilitza emocionalment. Un cop avaluat això establirem uns objectius de treball per tal d’equilibrar la balança emocional, acceptar-ho com a una necessitat nostre. I finalment buscar maneres autònomes de buscar aquest equilibri per mantenir el nostre benestar i la nostra salut.